Bereiding

Eigenschappen

Er worden aan de Shii-take geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Zo heeft men ontdekt dat de Shii-take een substantie bevat die effectief blijkt te zijn bij de behandeling van kanker. Daarnaast werkt de Shii-take (vooral bij regelmatig gebruik) cholestorol- en bloeddrukverlagend. De paddenstoel bevat voorts veel vitamine B12 en D2, die beiden erg belangrijk zijn maar die in bijvoorbeeld groente en fruit nauwelijks voorkomen. Maar voor alle duidelijkheid: de Shii-take is geen geneesmiddel.

De paddenstoel staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte, wat hem tussen de dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen plaatst.

Bereiding

In de koelkast is de verse Shii-take maximaal een week houdbaar. De Shii-take wordt culinair gewaardeerd om zijn bijzondere smaak.

Wrijf de paddenstoel voor het gebruik voorzichtig schoon met vochtig gemaakt keukenpapier; vooral niet in het water laten staan, omdat de paddenstoel het vocht dan opzuigt. Verwijder de steel en snijd de hoed in stukken (gehalveerd of in reepjes). Kleine hoedjes kunnen in hun geheel worden verwerkt. De verwijderde stelen kunnen worden gebruikt om een smakelijke bouillon van te trekken. Verwijder ze wel uit de bouillon, omdat ze taai van structuur zijn.


Geef een reactie